‘The Growing Room’ is het begin van een proces om inspiratie als zelfstandig tekentechniek te laten werken. Het is een onderzoekslab om de bron te zijn van de verbinding die ontstaat tussen mensen die elkaar inspireren en daar ook bewust mee omgaan.
 • Inspiratie
  Kunstenaars hebben elkaar decennia lang geïnspireerd. Dat doen ze soms ook in performances. De tekenaar laat de lijn ontstaan bij het ritme van de muziek-performer. Maar.... ik vraag me al jaren lang af: wat als die inspiratie nu eens zelfstandig kan werken, dus niet via mijn hand, maar via een speciaal ontworpen computerprogramma.... Een boeiend project, een eigen vorm!
 • Kwetsbaarheid
  Kijk naar het Kind
  De grootse ideeën ontspruiten daar waar je kwetsbaar mag zijn. Kwetsbaarheid ontwapent, waardoor je in een wereld kunt kijken waar vrijheid, menselijkheid en creativiteit je vanzelf leiden. Oftewel.... kijk naar het kind!
 • Schetsfase
  Bewust worden van processen
  Een project begint bij grove schetsen, de eerste gedachte, samenkomen met inspirerende mensen, etc. De visuele opnames van die momenten voldoen als volwaardig werkjes voor het totale proces. Heel belangrijk zijn deze werkjes als discussiepunten tijdens een presentatie of samenkomst. Het brengt nieuwe ideeën mee en er kan gekeken worden naar andere mogelijkheden. Hier is het einddoel nog niet vastgelegd, dat geeft vrijheid.
 • Emotie in data
  Tijdens de performance zal door middel van het meten van concrete fysieke waarden (zoals hartslag, lichaamswarmte, trilling, beweging) beelden gecreëerd en live geprojecteerd worden door middel van het bundelen van de meetwaarden. Die meetwaarden worden omgezet in het computerprogramma dat zo een nieuwe tekentechniek aanstuurt.
 • De ruimte spreekt
  Stel je loopt een ruimte naar binnen waar twee mensen een onbekend-voor-jou gesprek hebben, dan voel je of je stoort of dat je welkom bent mee te mogen praten. De sfeer die je voelt in die ruimte, die wil ik pakken. Die sfeer vorm ik dan om als een zelfstandig tekentechniek. De sfeer gaat schilderen. De ruimte spreekt.
 • De hand tekent niet
  Het is echt mogelijk..... Zodra ik in de goede omgeving zit, zodra ik mij afsluit van alles behalve voor inspiratie, dan neemt de inspiratie mijn hand over. Ik doe niets, behalve de potlood vasthouden. Maar de lijnen, de beweging, de structuur, het samenspel.... dat lijkt te worden bepaald door de inspiratie die ik vasthoud.
 • Kunst en wetenschap
  Kun je inspiratie meten?
  Dit is een wezenlijke vraag. Maar het antwoord inspireert niet, wel de zoektocht. Het gaat over de thesis, het gaat over ratio en emotie! Te lang zijn ratio en emotie gescheiden geweest. En iedereen weet het, iedereen ondervindt het.... ze zijn nauw met elkaar verbonden. Mijn hart klopt daadwerkelijk sneller op het moment dat ik inspiratie uit mijn omgeving voel. De emotie is een feit! En dan? Dan laat ik mijn feitelijke emotie vormgeven.
 • Inspiratie als tekentechniek
  De zelfstandig bewegende beelden ontstaan door een softwareprogramma dat data verzameld heeft, aangeleverd door een flowmeter, een stethoscoop, een bewegingssensor en een trillingopvanger. De beelden laten in eerste instantie het resultaat van inspiratie zien. (dank aan LarkInfoLab, Heerlen)
 • In Parma
  Growing on travel
  "..... Wat ik hiermee vooral bedoel, is dat reizen het volgen van je intuïtie is, dat je kunt gaan waar je gevoel je naar toe leidt. Wat zou ik het heerlijk vinden om gewoon te vertrekken naar de plekken waarvan mijn gevoel zegt dat die op me wachten...."
 • Vertaling in....
  Uiteindelijk zal er een tweeledigheid in de kunstruimte ontstaan. Het groeit enerzijds omdat de kunstenaars kunstobjecten maken die direct waar te nemen zijn (hoorbaar of zichtbaar), anderzijds groeit het ook omdat er beelden ontstaan gemaakt door de aansturen van het softwareprogramma.
 • Go Go Go
  Het museum als kenniscentrum
  Nee, het gebeurt niet allemaal in het atelier. Het is de verwondering van ieder moment. Zie hoe je inspiratie kunt opwekken uit de meest eenvoudige dingen. Ga naar de plekken, waar de energie van kunst je hart sneller laat stromen. Lees de onzichtbare woorden tussen de regels door. Verbaas je over de kennis wat de mensheid al heeft en zeker nog niet heeft. Ieder moment, iedere plek, go go go.
 • Illusie of niet?
  Niet vanzelf...
  Je zou denken dat ik dit met potlood en verf gemaakt heb. Maar niets in minder waar. De basis kwam uit mijn vrije hand, totdat de inspiratie-techniek het overnam.... Ik liet mij door muziek inspireren, en mijn schilderen inspireerde mijn muziekcompagnon Michel. En omdat onze lichamen verbonden waren met meetinstrumenten, ontstonden nieuwe beelden.... Dit werk krijgt deze vorm, omdat onze inspiratie zo'n vorm maakte.