Verbinding - Energie - Moeder Aarde - Matriarchaat - Meander - Transitie - Godinnentempel - Malta - Marija Gimbutas - Omphalus - de Proporties van de Leegte - Leonardo da Vinci. De mensheid is de tempel van al deze begrippen en alles komt samen in (de symboliek van) de Navel.
 • Cosmos
  De navel is exact
  het middelpunt van de cirkel. Daar is de kosmos, de doorgang, het centrum. En gezien de navel niet meer de functie heeft van waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was, is het nu een soort leegte. Het is het litteken van de verloren voeding. Leegte. Hoe geweldig is het dan de zoektocht om de proporties van de leegte* te zoeken. *Alfred Bast als grote inspirator
 • De aarde in
  Moeder aarde maakt navels
  "....Ik merk dat ik het fijn vind dat er weinig bezoekers zijn, hier boven op de rots bij de Mnajdra tempel, een van de godinnentempels op Malta. Het geluid van de vogels overtreft het mensengeluid. Uitzicht over de zee maakt me rustig en laat me begrijpen waarom de tempels hier gebouwd zijn...."
 • Het nieuwe museum
  Inspiratie van de Hagar Qim tempel
  Tijdens mijn art-in-residente in Malta streef ik naar 'het wakker maken van het gen dat verantwoordelijk is voor het matriarchale bewustzijn'.... Jee, wat een moeilijke opdracht geef ik mezelf. Maar dat komt omdat ik gelezen heb dat we genen hebben die al millennia lang 'in ruste' kunnen zijn. Zo ook dat gen, dat je nodig hebt om te vóelen wat matriarchaat betekent. Maar in ons patriarchaal systeem slaapt dit gen al zo lang....
 • Marija Gimbutas
  Archeologe in Europese matriarchale culturen
  Marija Gimbutas (1921-1994): Litouwse archeologe die naar Amerika verhuisde en veldwerk deed in het 'oude Europa'. De culturen die zij als archeologe onderzocht waren volgens haar vredelievend, matriarchaal, hadden een godsdienst met een godin aan het hoofd, men streefde naar sociale gelijkheid en homoseksuelen stonden in aanzien. Veel van haar werk wordt tegenwoordig echter niet meer geaccepteerd en daarom vind ik dat zo interessant....
 • Oermoeder
  Matriarchale grondvesten
  In het vliegtuig, in de bus, te voet, zoeken in een donkere kamer in het museum van Valetta: daar staat ze dan. Klein en kwetsbaar. De moeder der moeders. Wat is ze mooi, wat een kracht. Wie heeft haar gemaakt? Waarom werd ze gemaakt? Door wie werd ze aanbeden? En wat doet ze nu met mij? Ik heb veel vragen, maar ik ben zo blij dat ik geen antwoorden krijg, want daarmee blijft ze mijn zelf ingevulde inspiratie. Op zoek naar matriarchale grondvesten.
 • Dagboek
  Het proces in mijn dagboek
  Om het proces in gang te zetten en om terug te kijken op mijn proces, is het bijhouden van mijn dagboeken van wezenlijk belang. Zij herinneren mij aan mijn drijfveren, de kern van het verhaal. Onderweg kom ik zoveel tegen wat het thema raakt, wat als aanvulling de essentie nog duidelijker maakt.
 • Lotus
  Lotus als symbool voor de navel
  Een van de scheppingsverhalen van het hindoeïsme vertelt dat Brahma zich bevindt in de bloesem van een lotus die ontspruit aan de navel van Vishnoe. Vishnoe geeft dan de opdracht aan Brahma om de wereld te creëren. (informatie uit Wikipedia)
 • Alfred Bast
  Een grote inspirator
  In 2013 heb ik Alfred Bast leren kennen in Auroville, India. Deze plek voelt als mijn tweede thuis. Hij is Duits, maar komt net zo als ik graag zijn energiebron opladen in Auroville. Ik citeer uit mijn dagboek (27/02/2019): "...Op 1 februari kreeg ik een mail van Alfred met als laatste zin: Ich bin intensiv met den Proportionen der LEERE beschäftigt... Sindsdien kan ik deze gedachte niet meer uit mijn hoofd krijgen...." De navel is de leegte, maar is in zijn leegte ALLES.
 • Het fysieke contact
  Het fysieke contact
  Om dat te kunnen vormgeven waar de essentie over gaat, wil ik dat mijn lijf dat ook voelt. Ik ‘plant’ min of meer het thema letterlijk in mijn lijf met het vertrouwen dat het vanzelf in die richting groeit waarin ik het wil hebben. Het fysieke contact met het onderwerp is belangrijk om de echtheid in te brengen.
 • Blindedarm operatie
  Performance op de OK
  Is het toeval? Is het de bedoeling? Geen antwoord. Maar hier lig ik dan. Na een ongelofelijke pijn in de buik, word ik opengesneden door de chirurg. Nog juist daarvoor heb ik een discussie met hem: "als je dan persé wilt snijden bij mijn navel, wil je dan daarna de wond heel mooi dichtnaaien? Want ik heb mijn navel nog nodig voor het maken van afdrukken, voor mijn kunstproject..." Een vreemde blik van hem is het laatste wat ik zie voordat ik onder narcose word gebracht. Geen idee wat ze tijdens de operatie over die gekke kunstenaar verteld hebben.
 • De godinnentempel
  De godinnentempel in löss
  De plattegrond van de godinnentempel klei ik met grond waar ik als kind altijd in speelde! De Limburgse löss is een vettig en vruchtbare kleisoort die na een intensieve bewerking gebruikt kan worden in dit soort objecten. Ik creëer mijn tempel, tevens mijn lichaam, tevens museum met deze aarde en voel me verbonden met mijn onbezorgde jeugd.