SeederdeBoer (Amsterdam, Consultancy) heeft de wens om het zielenverhaal van hun bedrijf naar boven te halen middels de kunsten. Mijn bijdrage als kunstenaar is om het onuitgesproken woord te visualiseren in kleine werkjes. Een prachtige reis o.l.v. Alma Wattimena is het resultaat.
 • Moswand
  Uit alle sessies om het zielenverhaal van SeederdeBoer naar boven te krijgen, is een collectie aan kleine olieverf-werkjes gekomen. Al deze werkjes bij elkaar vertellen het verhaal wat 'niet hoorbaar' maar wel voelbaar verteld werd. Door de presentatie op deze moswand zal het zielenverhaal levend blijven.
 • Letterbak
  Bij iedere sessie van de mensen van SeederdeBoer sta ik met mijn werktafel aan de zijlijn te luisteren naar het verhaal wat verteld wordt tussen de regels door. Om dit verhaal in een vertaalslag visueel te maken, gebruik ik af en toe de zelfgemaakte letterbak. Deze letters vormen meer dan een woord. Zij zijn met gevoel in een compositie gezet en 'toevallig' lees je ook nog een woord.
 • Evaluatie na sessie 1
  Aan het einde van iedere sessie evalueren we datgene wat aan woord en beeld kenmerkend is geweest. Ik hang snelle schetjes op en vertel wat ik hiermee bedoel. Het is kijken, voelen, horen en aftasten. Tegelijkertijd dat ik dat doe, beweegt mijn hand bij autonoom over papier en doek. En alles wat mijn hand doet, daarvan weet ik dat het goed is.
 • Partnergesprek
  De partners van SeederdeBoer kunnen het diepst kruipen in het zielenverhaal van hun bedrijf. Het gaat in hun bedrijf niet om 'uurtje-factuurtje'. Het gaat over het totaalplaatje van klant, van diepgang, van scherpe vragen stellen, van samenwerking, van ontspannen omgeving etc. Samen met aandacht luisteren naar de voorbereiding van de sessie met Alma Wattimena, die de partners meeneemt naar de dieper liggende verhalen van het bedrijf.
 • Presentatie
  Ik vertel wat mijn hand hand vandaag gemaakt heeft. Welke kleur de sessie heeft. Welke vorm er past. Wanneer het hoogtepunt is. Met aandacht hebben de deelnemers gewerkt, maar hoe bewust ben je dat er meer is dan het cognitieve en verbale proces? Wat ik hier verbeeld is men zich meestal niet bewust van. De wereld van het 'niet-uitgesproken-woord' is zo veel groter dan het uitgesproken woord. De ziel van het bedrijf zit hier in verborgen.
 • Oprichting SeederdeBoer
 • Visualisatie
  Het gebeurt vanzelf: de vormen, het ritme van rode stippen en de kleuren. Ik hoor geen woorden, maar ik hoor beeldende stilte. Daar zit het zielenverhaal. Daar is mijn werkveld. Het is een proces waar ik me al jaren als een vis in het water voel. Op deze golflengte kan ik schilderen.
 • Bron
  Zoals de titel al zegt, is het, bij het verbeelden van het zielenverhaal van SeederdeBoer, belangrijk om te weten waar de bron ligt. Niet dat die zomaar te vinden is, je zult je moeite moeten doen. En ook als je denkt dat je het gevonden hebt, is dat een misleiding. Maar alleen de zoektocht alleen al naar de bron, maakt dat je met andere ogen kijkt dan dat je gewend bent. Dat is de meerwaarde van dit project.
 • Alma en ik in Delphi
  Samen met Alma Wattimena is de reis van SeederdeBoer gemaakt. Haar woordkunst is een van de kunstvormen die vloeit uit al de sessies. Zij begeleidt dit soort zielenverhalen-processen. Hier zijn we samen in Delphi, het orakel aan het onderzoeken. Deze reizen ondergaan we regelmatig samen om zo dicht bij de bron van de ziel te komen. We zijn overtuigd dat dit de enige weg is om andere zielenverhalen ook naar boven te halen. Zie voor meer: https://almawattimena.nl